Polecamy na prezent...


Noże do wszystkiego

autor: Ania dodane: 3 sierpnia 2012

0

Kuchnia Fusion, łącząca tradycyjne dania z różnych regionów świata, coraz częściej gości na stołach Polaków. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom amatorów wykwintnej kuchni, Fiskars stworzył linię noży – Fuzion.

Rosnąca popularność kuchni Fusion ma swe korzenie w naszym zamiłowaniu do kulinarnego eksperymentowania. Nie bez znaczenia jest fakt, że coraz częściej podróżujemy i oprócz pamiątek, przywozimy również wiedzę o nowych smakach. Linia noży Fuzion stanowi znakomity przykład wzajemnego oddziaływania na siebie kultur: to połączenie fińskiej jakości wykonania i tradycyjnego, japońskiego wzornictwa.

Odpowiedni dobór noża kuchennego wpływa nie tylko na wydajność pracy, ale także na wygodę i bezpieczeństwo kucharza. Sięgając po odpowiedni typ ostrza, dbamy także o to, aby danie nie straciło swoich walorów smakowych. W linii Fuzion znajduje się 9 typów ostrzy, z pomocą których z łatwością przyrządzimy codzienny obiad czy wykwintną kolację dla gości.

Funkcjonalny nóż szefa kuchni z szerokim ostrzem przy rękojeści przeznaczony jest do siekania warzyw i krojenia mięsa. Dla tego typu zadań doskonały jest także nóż Santoku. Szeroka klinga zapewnia stabilne cięcie dużych kawałków mięsa czy twardych warzyw. Filetując bądź krojąc rybę warto sięgnąć po nóż typu Yanagiba

z długim ostrzem. Stosowanie tego noża do przyrządzania dań z ryb polepsza również ich walory smakowe, ponieważ mięso jest idealnie poporcjowane. Do siekania i krojenia warzyw doskonale nadaje się nóż typu Deba. Alternatywę dla niego stanowi większy nóż typu Usuba, o znacznie szerszym i dłuższym ostrzu. W dobrze wyposażonej kuchni nie powinno zabraknąć długiego noża z ząbkowanym ostrzem – do krojenia różnego rodzaju pieczywa. W linii Fuzion dostępny jest także nóż do skrobania oraz nóż do obierania. Noże mają wyprofilowane rękojeści pokryte antypoślizgową powłoką – dzięki temu są bezpieczne i wygodne w użytkowaniu.

tagi:

Lifestyle wykop blip flaker buzz

Zobacz również